Kaas met asperges – Sint Jan

juni 15th, 2016 by Sander Funcke Uw reactie »

Kaas met asperges – voor 8 personen
Ingrediënten
1 kg asperges (zachte delen in stukken van 4 cm snijden)
50 gr boter
50 gr bloem
600 ml melk
200 g geraspte kaas (oud/belegen) of bijvoorbeeld gruyère)
6 eieren, dooier en wit scheiden
snuf zout, nootmuskaat en peper
boter om een ovenschaal in te vetten

Bereidingswijze
Verwarm de over voor op 170 graden. Vet een ovenschaal met boter in.
Kook de stukken asperges in water met zout ca. 10 minuten en laat goed uitlekken.
Smelt de boter in een pan. Roer er de bloem doorheen en laat dat kort zachtjes sudderen. Roer er dan stap voor stap de melk door en voeg peper, zout en nootmuskaat toe. Laat 2-3 minuten pruttelen. Neem de pan van de warmtebron en roer er dan de kaas doorheen. Laat wat afkoelen en roer er de dooiers door. Klop het eiwit stijf en spatel dat er op het laatst doorheen. Leg de asperges in de ovenschaal. Giet het mengsel erover en bak ca. 30 -40 minuten tot de korst goudbruin is en binnenin stevig genoeg is.

Bron: naar een idee uit: Zuid-Franse streekgerechten van Caroline Conram, Sanoma, Hoofddorp, 2003.

Waarom bij Sint Jan (24 juni): Het is de gewoonte om na deze datum geen rabarberstelen meer te plukken of asperges te steken. Ze moeten uitgroeien opdat er volgend jaar opnieuw gestoken kan worden

Advertisement

.