Vredesweek

Witte recepten en gerechten met olijven

De kerken in Nederland staan in de derde week van september stil bij  de weg naar vrede. IKV en Pax-Christi ontwikkelen samen jaarlijks liturgisch materiaal. De week valt in de scheppingsperiode  waarin de Europese kerken, katholiek en protestant, extra aandacht voor de schepping vragen. Daarom geven we recepten die recht doen aan de schepping, met verse ingrediënten  uit eigen land of regio komen of in geconserveerd of  in gedroogde vorm per boot  zijn vervoerd.

Vredesrecepten

Er zijn allerlei vredesrecepten denkbaar.
Een algemeen recept:
Vredes-kikkererwten met andijvie

Wit

De kleur van de vrede is wit… wit is de kleur die ontstaat als alle kleuren samen komen en stralen…
Daarom recepten met witte seizoens-ingrediënten of een lichte uitstraling:
– bloemkool, pastinaak, patisson, witte bonen, witte deel van prei, venkel, taugée
– zuivel; yoghurt, feta, roomkaas, melk, karnmelk en tofu
– noten, amandelen
– aardappels, wit brood, pasta

· Amandelmelk met honing
· Humus van lima- of witte bonen  en driehoekjes wit brood
· Bonensalade met uien
· Pompoen / patisson met sesampasta en brood
· Bloemkoolbeignets
· Gevulde patissons
· Risotto met noten
· Rijstebrij met dadels of vijgen
· Kwark-cake

Olijf

De olijf is een Bijbels beeld van vrede en zegen (Deuteronomium 8,8). In vrede kan nieuw leven ontluiken. In Genesis 8,11 verwijst de olijftak naar het nieuwe leven.

Een garnituur met olijven is eenvoudig te maken door olijven (groen of zwart) te mengen met gele of groene paprika – kort gebakken in olijfolie-, en ontvelde tomaten (in stukjes gesneden) en op een bedje van sla te presenteren.

· Vredessalade: Olijven salade uit Marokko (Arabisch-Islam)
· Vredessalade: Olijvensalade met geitenkaas
· Vredessalade: Zalmsalade met olijven (Joods recept)
· Servische Gibanica met olijven garnituur

.