Herdersmaaltijd voor de advent

Een herder kookt eenvoudig: een eenpansmaaltijd, maar smakelijk. In de winter vormen, ook in het land van de Bijbel, gedroogde bonen of granen van oudsher het basisvoedsel. Kruiden die op de velden rond Bethlehem te vinden zijn zorgen voor extra smaak.
Een dikke soep van granen noemde men puls. Meestal wordt daar bulgur voor gebruikt. Dat is gekookte, gedroogde en geplette tarwe, die te koop is bij Turkse of Marokkaanse winkels en natuurwinkels.
Tarwe is eigenlijk te duur voor herders. Gerst was het graan voor de armen. Ook dat is te koop bij natuurvoedingswinkels.

 

Ingrediënten

4 eetlepels olijfolie
800 gr bulgur of (geweekte) gerst
3 liter kokende bouillon
– potje of blokjes naar keuze, bij voorkeur kip- of groente-bouillon

4 grote gesnipperde uien
2 eetlepels gedroogde munt
2 eetlepels gedroogde tijm
zout
yoghurt Turkse of Griekse

 

Bereiden

Was de bulgur met een zeef (indien u gerst gebruikt: eerst een nacht laten weken).
Verhit de olie in een soeppan. Fruit de bulgur (gerst) daarin gedurende 5 minuten. Schep af en toe om.
Roer de bouillon erbij en laat alles 30-45 minuten rustig koken.
Bak intussen de uiensnippers goudgeel in de olie. Voeg op het laatst de kruiden toe en voeg zout naar smaak bij.
Doe een lepeltje yoghurt op het bord en schep daarbij de puls.

 

Bron: Janny de Moor
Koken met bezieling

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Advent, Hoofdgerechten, Kerst en kersttijd met de tags , , . Bookmark de permalink.