Groene vrede – kikkererwten met andijvie

2013 september moestuin 033

 

Peace klinkt als peas: erwten. Dit recept met kikkererwten ziet er groen uit. Kikkererwten worden al jarenlang in het Midden-Oosten gegeten, ook in het land van de Bijbel.

  Ingrediënten

500 g gedroogde kikkererwten – wordt 1 kg na een etmaal weken – of uit potjes .
4 grote uien – in grove stukken gesneden
500 g andijvie, fijn gesneden, brandneteltoppen kan ook
2 theelepels gemberpoeder
1/2 (biologische) citroen: sap en rasp
1-2 eetlepels sambal naar smaak
1 volle eetlepel gemalen korianderzaad
1 volle eetlepel gemalen komijn zaad
400 g gepelde tomaten in stukjes met een volle lepel tomatenpuree
– kan ook uit blik, dan zonder tomatenpuree

1 theelepel zout
8 eetlepels plantaardige olie om in te bakken

 

Bereidingswijze

Kook de kikkererwten met vers water – na 24 uur weken – ca. een uur
of gebruik potjes – niet koken!.
Bak in de olie samen met de citroen rasp, gemberpoeder, korianderzaad,
komijnzaad en de sambal goed roerend ca. 1 minuut. Voeg dan al roerend de uien toe.
Bak tot ze glazig zijn en voeg dan de gepelde tomaten toe.
Roer de kikkererwten er goed door en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
Schep als laatste, vlak voor het opdienen, de fijn gesneden andijvie toe
en laat even doorkoken.
Serveer met brood of rijst.

 

Recept:
Carolien Looman,
Franciscaans Milieuklooster Stoutenburg
Koken met bezieling, Kok, 2011.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Herfst, Hoofdgerechten, Vredesweek met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.