Wereldvoedseldag

Een ‘Klimaatvriendelijke Hollandse Wereldmaaltijd’

Een Hollandse maaltijd samenstellen en daarbij recht doen aan de aarde en haar bewoners is onder andere rekening houden met de belasting voor het klimaat alsook de bewustwording hoe voedsel in de wereld wordt geproduceerd en verdeeld.

Een Klimaatvriendelijke maaltijd heeft drie vuistregels:
• eet minder dierlijke producten,
• koop bij voorkeur geen producten die vervoerd zijn met het vliegtuig
• vermijdt groente en fruit uit de verwarmde kas.

Het merendeel van de ingrediënten bijvoorbeeld voor onderstaand vegetarisch driegangen-diner kunnen mogelijk uit de moestuin worden geoogst. Kaas en slagroom zijn misschien bij boerderijenwinkels in de omgeving te koop?
En een aantal bijzondere ingrediënten zoals de vanille, citroen, cocos, komijn, gember en kaneel zijn verkrijgbaar in natuurwinkels of als fair-trade-product te koop in wereldwinkels.

 

Als de voedselproductie eerlijk verdeeld is:

De Wereldmaaltijd gebaseerd op de hoeveelheid voedsel die iedere wereldburger elke dag zou kunnen eten als de huidige wereldvoedselproductie gelijk verdeeld zou zijn:

Tarwe 251 gram
rijst 250 gram
maïs 284 gram
gerst 61 gram
granen (overig) 71 gram
141 gram aardappelen
knol/wortelgewassen 166 gram
sojabonen 84 gram
peulvruchten 25
groenten 369 gram
fruit 213 gram
noten 15 gram
suiker/zoetstoffen 76 gram
specerijen 3 gram
plantaardige olie 45 gram
melk 267 gram
eieren 27 gram

 

 

 

 

 

 

De Hollandmaaltijd gebaseerd op de hoeveelheid voedsel die iedere Nederlander elke dag zou kunnen eten als de voedselproductie van Nederland gelijk verdeeld zou zijn:

Tarwe 208 gram,
maïs 33 gram,
gerst 63 gram,
granen (overig) 5 gram,
aardappelen 1097 gram,
peulvruchten 3 gram,
groenten 644 gram,
fruit 97 gram,
suiker/zoetstoffen 318 gram,
plantaardige olie 196 gram,
melk 1879 gram,
eieren 76 gram,
vlees 374 gram,
vis 97 gram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeeld van een vegetarisch driegangendiner


Carolien Looman stelde een wereldmaaltijd samen en gebruikte daarbij aardappelen, groenten en fruit van biologische teelt.
Een wereldmaaltijd voor 25 personen !

vooraf:
pompoen-peterseliesoep

De hoofdmaaltijd:
aardappels uit de oven
andijvie-kaasschotel
maïskoekjes en koolsalade met walnoot

dessert:
appel-rodebessenmoes met slagroom

eventueel aangevuld met:
koffie en thee.

 

 

Meer recepten voor een wereldmaaltijd:
voor 8 personen !