Engelenbrood

Ingrediënten

150 gram gerstemeel
100 gram roggemeel
150 gram tarwemeel
125 havermout
2 eetlepels bakpoeder
2 eetlepels baksoda
1 theelepel zout
1 zakje vanilesuiker
400-500 ml karnemelk
3 eetlepels honing
100-120 gram van krenten, rozijnen en cranberries
1 eetlepel specerijen (gemengd nootmuskaat,kaneel en kruidnagel)

 

Bereiden

Zeef de meelsoorten met zout, specerijen, vanillesuiker en bakpoeder en meng ze door elkaar. Roer de baksoda door de karnemelk tot het schuimt.

Voeg 400 ml karnemelk geleidelijk tot vanuit het midden van het meel en roer met een houten lepel tot alle meel is opgenomen. Voeg havermout en vruchten tot en meng met een lepel.

Kneed het deeg kort tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Voeg eventueel extra karnemelk toe als het deeg te vast wordt.

Het deeg blijft slap en plakkerig.
Verdeel het deeg in porties voor grote of kleine bannocks, dat zijn platte bollen. Leg een deel van het deeg op een met bloem bestoven werkblad; schuif de handen met veel bloem en vorm het deeg tot een rond brood van ca 20 cm doorsnee en ca 2 cm dik. Snijd de bovenkant in met een kruis. Leg op ingevette bakplaat. Vorm van de rest van het deeg kleine broodjes. Snijd de bovenkant in met een kruis. Bestrooi met meel.

Bak broden in het midden van de oven op 180 graden.
Reken voor de kleine bannocks 20 minuten, voor de grote van 40-45 minuten baktijd.

Lekker met roomboter en cranberrie-confituur!

 

 

 

Recept:
Br. Rangel Geerman ofm
Stadsklooster San Damiano, Den Bosch

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Brood, Gebak, Kerst en kersttijd. Bookmark de permalink.