Drie in de pan met boekweitburgers

januari 15th, 2015 by Sander Funcke Uw reactie »

IMG_6185Op 17 maart staat de gedachtenis van St. Patrick uit Ierland op de kalender.
Het is ook de dag dat in 1982 in El Salvador vier IKON-journalisten zijn dood geschoten: Koos Koster, Hans ter Laag, Joop Willemsen en Jan Kuiper.

Patrick (gestorven in 461) bracht het christendom in Ierland tot leven. Hij legde het geheim van de drie-eenheid uit met in zijn hand een klaverblad: drie gelijke bladen, verbonden aan één steel. De Ierse vlag met het groene klaverblad herinnert aan hem en deze symboliek. Hij is de patroon van Ierland. Over de hele wereld vieren Ieren op 17 maart St. Patricks Day. Vaak met een gerecht waarin de groene kleur terug komt zoals cake met een muntsaus.
Hierbij een recept met boekweit en groene kruiden die als drie in de pan gebakken worden. Het is een vegetarisch gerecht dat past in de veertigdagentijd.
Boekweit is glutenvrij. Je kunt van de zaden meel maken en er pannenkoeken van bakken, maar geen brood. Het gedijt goed op arme gronden. Door het gebruik van kunstmest is het verdrongen.

Ingrediënten
(voor 8 personen)

250 g boekweit
1/2 l water eventueel eieren
bouillonpoeder of blokje
1 kleine ui
1 kleine prei
200 g geraspte kaas
handje vol groene kruiden, fijngehakt.
(bijvoorbeeld peterselie, selderij, eerste blaadjes van zevenblad of bakje tuinkers) zout, peper, eventueel aangevuld met kerrie of paprikapoeder
olie of margarine om in te bakken

Garnering:
echte klaverblaadjes of blaadjes veldsla die als een klaverblad op de burger worden gelegd: drie blaadjes die elkaar in het midden raken.

Bereidingswijze:
Doe in een braadpan een beetje olie om de boekweit voorzichtig, al roerend te branden. Er komt dan een heerlijke notengeur vrij. Voeg water en bouillon toe en laat het garen, maximaal 10 minuten.
Bak de fijngesneden ui en prei aparte en voeg al roerend aan de boekweit toe.
Voeg tenslotte de kaas en tot slot de fijngesneden kruiden toe.
Als het geheel te droog is, voeg dan eieren toe, ook om het wat meer te binden, al het te nat is, nog wat bloem.
Maak met een vochtige hand van dit mengsel burgers en bak er drie gelijk in de pan lichtbruin.
Garneer met een ‘klaverblad’.

Bron: Zr. Chiara Bots in Koken met bezieling, KOK, 2011

Advertisement

.