Benedictus uiensoep met tijm en druiven

juli 21st, 2011 by Joost Kahmann Uw reactie »

Als je op de feestdag van Benedictus op 21 maart, uien poot, dan zijn de bij de oogst groot: ‘ Benedict macht Zwiebeldn dick’  zegt men in Zwitserland.

4-8 eetlepels olijf olie
600 g uien, fijngesnipperd
2 eetlepels vloeibare honing
400 ml droge witte wijn
600 ml groentebouillon
200 g druiven, wit en blauw gemengd, half doorgesneden
6 eetlepels verse tijmblaadjes
pittige, geraspte  kaas om te strooien

Serveer de soep met  brood en kaas uit de oven

 8 sneden stevig brood
160 g pittige kaas
2 eetlepels olijfolie
vers gemalen peper
2 eetlepels fijngehakte tijm en bieslook

Fruit de uien in de olie op matig vuur. Voeg tijm toe en honing. Giet de wijn erbij, draai het vuur hoger en laat het al roerend  5 minuten pruttelen zonder deksel. Voeg de bouillon toe en laat het dan ca. 30 minuten zacht koken.

Verwarm ondertussen de oven voor  op 200 graden. Beleg het brood met kaas en bedruip het met olie. Strooi er zout en peper overheen Leg het brood in de oven tot de kaas smelt en strooi er dan de kruiden over.

Doe de doorgesnen druiven op het laatst bij de soep en rasp er nog wat pittige kaas over.

(naar een recept van Alma Huisken uit: Van het land – genieten van een groener leven, Fontaine uitgevers, 2008)

Advertisement

Uw reactie