Amandelkoekjes

januari 12th, 2015 by Sander Funcke Uw reactie »

P1010663Koekjes voor Franciscus

Te midden van zijn mede –broeders stierf Franciscus van Assisi op 3 oktober 1226. Hij werd toen al door veel mensen bemind en als heilige beschouwd. Hij was, zoals hij dat zelf uitdrukte, getrouwd met Vrouwe Armoede, maar voelde zich rijk door zijn verbondenheid met God en de schepping.

Niet alleen mensen, maar ook wind en water, vogels, bloemen en kruiden, waren voor hem broeder en zuster. De aarde noemde hij niet alleen zijn zuster, maar ook zijn moeder. God beschouwde hij als zijn vader.

Door zijn verbondenheid met de hele schepping werd Franciscus in 1979 uitgeroepen tot beschermheilige van ecologen en milieubeschermers. Dierendag wordt op 4 oktober gevierd, de feestdag van St. Franciscus.

Jacoba en amandelkoekjes

Een voorname vrouw uit Rome, die Franciscus ontmoette en met wie zij bevriend raakte, hoorde van zijn sterfbed. Zij spoedde zich uit Rome naar Assisi en bracht zijn geliefde amandelkoekjes mee. Hij genoot daarvan elke keer als hij in Rome was en haar bezocht.

Amandelbomen komen algemeen voor in de landen van rond de Middellandse Zee. Het zijn de eerste bomen die bloeien na de winter. In de bijbel is de amandel een beeld van bevestiging en uitverkiezing (Numeri 17, vers 23, lees ook Jeremia 1,11). Knoppen en bloemen worden ter versiering in de luchter voor de ark van het verbond nagemaakt (Exodus 25,31-35).

Amandelkoekjes : Jacobakoekjes

Ingrediënten

Voor ca. 30 koekjes (een bakplaat)

125 g boter
250 g tarwemeel
40 g suiker of honing
1 ei, losgeklopt
4 druppels amandelessence of likeur
snufje zout

voor de garnering:
ca. 20 amandelen, heel of gehakt.

Bereidingswijze:

Meng alle ingrediënten (behalve de amandelen) door elkaar tot een soepel deeg. Laat dit een half uur rusten (niet in de koelkast!)

Vorm daarna van het deeg een of twee rollen van ca. 4 cm doorsnee. Wikkel die in folie om uitdrogen te voorkomen en leg ze een halve dag in de koelkast.

Snijd daarna van de deegrol plakjes van ca. O,5 cm dik en garneer ze met hele of stukjes amandel. Je kunt ook vormpjes van vogeltjes en bloemen gebruiken of met het deeg slierten maken en die (met kinderen) bloemen zelf maken. Leg ze op bakpapier of een ingevette bakplaat. Bak de koekjes ca. 15 minuten in het midden van een ca. 180 tot 190 graden voorverwarmde oven.

Bron: Recept van Gert Vos in : Hemelse Spijzen, een jaarkrans van recepten en hun diepere betekenis Lannoo/Ten Have 2014.

 

Advertisement

.