Algerijnse spinazie

Pasen: Algerijnse spinazie op de achtste dag…..

De Goede Week begint met Palmzondag en het verhaal dat Jezus Jeruzalem binnentrekt en met groene takken wordt onthaald.

Acht dagen later, na  de laatste maaltijd  met de leerlingen en de kruisiging op Goede Vrijdag,  vieren we het feest van Pasen. Het is een feest van hernieuwd leven dat zich in de Bijbel afspeelt tussen het groen in een tuin .

De achtste dag, is de markering van een nieuw begin van leven. Er wordt van oudsher gedoopt met Pasen. De vorm van de eerste doopvonten en aparte doopkapellen waren achthoekig!
Daarom een recept met lente- groen en de symboliek van acht.

Voor het groen is spinazie gebruikt.  De voorouders van spinazie waren in de tijd van de bijbel wilde planten zoals melde en ganzevoet. Ook die kunnen toegevoegd worden.

Spinazie, en verwante bladgroenten, zijn ook geliefd in het Midden-Oosten bij moslims. Wellicht nodigt deze Algerijnse spinazie uit om samen met moslims  een nieuw begin van leven te vieren?

Ingrediënten 

8 eetlepels olijfolie
8 teentjes knoflook, uitgeperst
8 eetlepels tomatenpuree
8 theelepels citroensap
8 eieren
1.5 kg spinazie/ aangevuld  met eventueel melde of ganzevoet
mespuntjes  peper, komijn en zout naar smaak

8 pitta-broodjes  of gekookte aardappels of pasta.

Bereiden

Verhit de olie zachtjes in twee grote koekenpannen. Fruit de uitgeperste knoflook erin. Voeg de tomatenpuree en kruiden/specerijen naar smaak toe.

Hak de spinazie grof en laat die al roerend in de koekenpannen slinken.

Klop de eieren los met het citroensap en wat zout. Schenk het mengsel op de spinazie.
Laat het onder een laag vuur stollen onder een deksel.

Serveer naar eigen keuze met pitabroodjes, gekookte aardappelen of pasta.

 

Bron:
recept van Janny de Moor in Koken met bezieling
de smaak van het jaar in 48 recepten, KOK, 2011.
Tekst en foto’s: Tini Brugge

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Groente, Hoofdgerechten, Lente, Pasen met de tags , . Bookmark de permalink.