Aardappelen

In de 15e eeuw is de aardappel vanuit Zuid-Amerika meegenomen naar Europa, waarschijnlijk door Spaanse missionarissen. Dat geldt ook voor de zoete aardappel. Die komt oorspronkelijk uit Peru en Polynesië.

Vanaf 1570 worden aardappels verbouwd bij een Karmelietenklooster in Spanje. Teresia van Avila (1515-1582) meldt het in haar geschriften. Haar feestdag valt op 15 oktober.

‘Geloofd bent U om aardappels,
verscholen in de aarde:
leven uit de diepte.’

 

In Nederland is in oktober de aardappeloogst in volle gang. Aardappels vormen ons basis voedsel: onzichtbaar groeien zij in de aarde. Misschien roept het eten van aardappels verdieping op:
Wat houdt ons gaande en staande, wat is voor ons voedsel voor lijf en ziel?

Geloven is ja-zeggen tegen een wereldbeeld, een paradijs, zoals dat in Bijbelverhalen geschetst wordt: de aarde, de basisvoorwaarde voor ons bestaan, de oogst delen in verbondenheid met mensen over de grenzen?

Misschien een idee om bijvoorbeeld de aardappelkoekjes te gebruiken rond de dankdag voor de oogst en daarbij ook anderen uit te nodigen??

 

 

Verdieping met piepers

 

 

Bijbelteksten die gaan over oogst en verdieping.

‘De aarde heeft een rijke oogst gegeven’
Psalm 67-

Deze psalm staat op het oecumenisch leesrooster voor de dankdag in 2018. Misschien wordt ook stil gestaan bij:

De aarde brengt uit zichzelf vrucht voort
– Marcus 4 vers 26-34 –

of bij de tekst uit Matteüs  6:

Is het leven niet meer dan voedsel?
Kijk naar de vogels (…)
zij vullen geen voorraadschuren
.
– Matteüs  6 –

 

 

 

Recepten met aardappelen

Aardappelkoekjes
Aardappelsoep met brood
Spinazie-aardappelsoep
Aardappelsalade met mediterane kruiden
Aardappelen uit de oven
Dille-aardappelen
Aardappelpannenkoeken
Knolselderij-aardappelpuree
Aardappellatkes met zure room en appelmoes
Aardappelpuree met lof
Aardappelen met rode kool
Aardappelen met prei en vis
Franse aardappelgratin